Filimon v 3

„Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru şi de la Domnul Isus Cristos”

Oricât de mult s-ar vorbi şi scrie despre har tot nu ar putea să-l cuprindă în întregime, pentru că harul este Însuşi Dumnezeu cel necuprins şi veşnic. Ca în toate epistolele sale, sf. ap. Pavel şi de data aceasta, după adresă scrie urarea sa atât de necesară nu numai destinatarului, ci şi nouă tuturor celor care prin credinţă ne-am predat Domnului Isus Cristos.

Fericită urare!

De har şi de pace avem nevoie toţi şi întotdeauna, pentru că harul este oxigenul vieţii duhovniceşti, iar pacea este sănătatea şi seninătatea ei. 

În limba greacă cuvântul „har” (haris de la hairo) înseamnă bucurie. Dacă aceasta este una din tălmăcirile cuvântului har, înţelegem mai bine ceea ce Domnul Isus, în seara Cinei, a spus ucenicilor Săi:

„… bucuria Mea să rămână în voi şi bucuria voastră să fie deplină” (Ioan 15:11)

Înţelegem iarăş îndemnul sf. ap. Pavel: 

„Bucuraţi-vă întotdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă” (Filipeni 4:4). Adică rămâneţi mereu în har, căutaţi să păstraţi harul în voi, căci fără har nu este cu putinţă să trăiţi duhovniceşte nici o clipă. Harul şi pacea nu se pot despărţi. Sunt ca cele două părţi ale nucii. Miezul de nucă nu ar putea fi fără cele două capace care îl învelesc şi îl apără. 

Unde este har trebuie să fie neapărat şi pace, şi unde este pace trebuie să fie neapărat şi har. Între aceste două capace dumnezeieşti se naşte, creşte şi se păstrează viaţa duhovnicească a urmaşilor lui Cristos.

Lui Filimon, acest fiu al harului, căruia îi scrie sf. ap. Pavel, i se spune această urare desăvârşită: Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru şi de la Domnul Isus Cristos”, pentru ca să înţeleagă mai bine că şi el trebuie să dea har robului său Onisim.  

Orice fiu al harului, trebuie să fie împărţitor de har. Semnul că ai primit harul este că şi tu eşti un împărţitor de har.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: