Filimon v 19

„Eu, Pavel, voi plăti – scriu cu mâna mea – ca să nu-ţi zic că tu însuţi te datorezi mie”

Smerenia poate plăti. (Pavel înseamnă: „Mic”, „Smerit”).

Cât de mult datorează copiii părinţilor, nu se poate spune. Şi oricât de mult ar face copiii pentru părinţi tot nu ar fi de ajuns, faţă de ceea ce au făcut părinţii pentru ei.

Sf. ap. Pavel îi scrie copilului său duhovnicesc, Filimon, că „va plăti” ceea ce se cuvine lui Onisim, cu toate că Filimon îi era „dator” lui Pavel neînchipuit de mult. Dar întotdeauna părinţii sunt gata să dea tot pentru copii, fără să se gândească la mulţumire şi recunoştinţă din partea lor.

„Eu, Pavel, voi plăti – scriu cu mâna mea – ca să nu-ţi zic că tu însuţi te datorezi mie”

Scrisoarea lui Pavel era ca o poliţă, iscălită de el, prin care se obliga să plătească toată datoria lui Onisim. Dar ceea ce datora Filimon lui Pavel era cu mult mai mult. Poate că sf. ap. Pavel a făcut o glumă faţă de Filiomn, dar oricum ar fi, de aici putem învăţa că pentru darurile duhovniceşti şi pentru mântuirea pe care o primim de la Domnul nu se poate plăti cu nimic de pe pământ. Toate bogăţiile lumii sunt o nimica faţă de darul vieţii veşnice, pe care ni L-a dat Dumnezeu. Filiomn primise viaţa veşnică prin sf. ap. Pavel.

„Eu, Pavel … scriu cu mâna mea…”

Majoritatea epistolelor scrise de ap. Pavel, erau  dictate (vezi Romani 16:22). Un altul le scria. Salutările însă şi iscălitura, le scria de obicei cu propria sa mână. De data aceasta îi scrie personal lui Filiomn, pentru ca scrisoarea să aibă mai multă putere. Sf. ap. Pavel punea inima sa în Epistole şi de aceea aveau putere de convingere şi de viaţă. Duhul Sfânt îi călăuzea gândul, inima, gura şi mâna.

Numai atunci lucrările noastre au putere şi lumină când sunt călăuzite de Duhul Sfânt. Numai atunci sunt o mângăiere pentru suflete şi o pricină de slavă pentru Dumnezeu.

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: