Filimon v 21 p I

„Ţi-am scris bizuit pe ascultarea ta, şi ştiu că vei face mai mult decât îţi zic.”

Sfânta Scriptură (Scrisoarea lui Dumnezeu) nu are nici o putere mântuitoare şi nu poartă nici o binecuvântare pentru om, dacă el nu vrea s-o asculte şi s-o împlinească întreagă, fără nici schimbare, aşa cum a dat-o Dumnezeu.

Neascultarea de Cuvântul scris al lui Dumnezeu, aşa cum este arătat în Noul Testament, este izvorul tuturor păcatelor, al stării rele şi al pagubelor duhovniceşti în viaţa omului, sau în viaţa unei comunităţi creştine.

Dacă nu primim răspuns la rugăciunile noastre înseamnă că Dumnezeu nu ni le-a putut trimite, din pricina zidului neascultării, pe care l-am ridicat între noi şi El. Orice lucrare pe care o făcea sf. ap. Pavel, purta pecetea încrederii în reuşită, pentru că se bizuia pe Domnul Isus şi pe călăuzirea Duhului Sfânt. El nu lua nici o hotărâre şi nu începea nicio lucrare la întâmplare, ci mai întâi cerceta dacă ceea ce avea să facă avea temelii sigure pe care să se bizuiască.

Aşa şi cu epistola pe care el, Pavel, a scris-o lui Filimon. Înainte de a începe să scrie şi-a făcut socoteala dacă va avea vreun rezultat bun sau nu.

În primul rând s-a rugat Domnului ca să-i pregătească inima lui Filimon, pentru ca să poată rezista acestei surprize, apoi s-a bizuit pe ascultarea curată de Cuvântul adevărului a acestui suflet credincios, ascultare verificată probabil de mai multe ori. Ascultarea şi supunerea faţă de adevăr şi de dragoste este condiţia de bază a vieţii în Cristos şi a chemării în lucrare p ogorul Evangheliei. Zice fr. Ion Marini: „Aici este cheia oricărei puteri şi biruinţe în viaţa celui credincios: ascultarea de porunca Domnului şi urmarea voii Lui.”

Filimon era ascultător.

Cât de frumoasă este ascultarea în viaţa răscumpăratului lui Cristos. Toate virtuţiile şi toate lucrările pe care le face primesc valoare şi frumuseţe datorită ascultării de adevăr şi de dragoste. Nici o jertfă, oricât de mare ar fi, nu este pirmită de Dumnezeu din partea omului credincios, dacă nu este însoţită de ascultare şi supunere faţă de voia şi Cuvântul Lui.

Zice sf. Vasile cel Mare: „Ascultarea este scara cea mai scurtă către cer”

Sf. Simeon Noul Teolog zice şi el: „Acela care nu împlineşte Cuvântul lui Cristos, sî nu se socotească a nu se fi lepădat de El. Fiindcă orice călcare de poruncă, orice neascultare, este o lepădare de Cristos.”

Dăm în continuare câteva întâmplări în legătură cu ascultarea.

„Ei îţi ascultă cuvintele, dar nu le împlinesc deloc.” (Ezechiel 33:32)

„Ferice de cine citeşte şi de cei care aud cuvintele profeţiei şi păzesc cele scrise în ea, pentru că timpul este aproape” (Ap. 1:3)

Pe o plajă australiană, la ora de baie în apele sale călduţe răsună deodată sirena de alarmă: un rechin alb, mâncător de oameni a fost zărit nu departe de coastă. În acel moment, fără să ţină seama de semnal, un înnotărtor neînfricatse deprătează spre larg. Rechinul se apropia de el într-un mod îngrijorător. Câţiva martori au aruncat mai multe pietre rotunde, mari, de pe plajă, în direcţia celui care înota şi reuşesc să-i astragă atenţia. Îndrăzneţul se întoarce, înţelege că se petrece ceva neobişnuit şi revine înnotând cu putere spre ţărm. Aici înnotătorul imprudent realizează amploarea pericolului din care tocmai scăpase. Mulţumind cu căldură, acest salvat mărturiseşte: „Sunt surd.

Noi cunoaştem alte persoane insensibile care sunt în pericol. Ei aud Cuvântul lui Dumnezeu şi rămân indiferenţi. „De ce am chemat şi n-a fost nimeni să răspundă?” întreabă Domnul. Adoptând o comportare asemănătoare celor surzi aceşti oameni nu deosebesc prezenţa unui pericol. Să fim cu luare aminte! „Ţi-am vorbit când îţi mergea bine, dar tu ziceai «Nu pot să ascult!» Aşa ai lucrat din tinereţea ta şi n-ai ascultat glasul Meu… Ţară, ţară, ţară, ascultă glasul Domnului!” (Ieremia 22:21, 29).

„Ascultarea face mai mult decât jertfele” (1 Samuel 15:22)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: