Filimon v 23

„Epafra, tovarăşul meu de temniţă în Cristos Isus, îţi trimite sănătate”

 

Un tovarăş de lucru şi de suferinţă este o comoară dintre cele mai preţioase. Câte vieţi nu s-au putut realiza (n-au putut ajunge la împlinire) din pricină că n-au avut un tovarăş bun şi destoinic! Tovarăş adevărat este numia cel care se află în Cristos (în felul Lui, în adevărul şi în orânduirea Lui). El este un mădular în acelaşi trup.

Mulţi tovarăşi de temniţă va fi avut sf. ap. Pavel, dar numai câţiva erau în Cristos Isus. Adevăraţii lui tovarăşi de temniţă erau cei în Cristos Isus, cei ce sufereau împreună cu el din pricina Domnului Isus şi a Evangheliei Sale. Ceilalţi întemniţaţi, care sufereau pentru faptele lor rele, pentru hoţii, pentru crime sau pentru răscoale, nu erau tovarăşii lui. Căci nu este destul să fii întemniţat şi să suferi pe pământ, ci important este pentru ce eşti întemniţat şi pentru ce suferi. La aceasta se uită Dumnezeu.

Când ai un tovarăş adevărat de viaţă, acesta îţi uşurează poverile şi-ţi măreşte bucuriile; îţi întăreşte curajul în luptă şi te încălzeşte cu dragostea lui în noaptea friguroasă a lumii păcatului; îţi creşte lumina orizontului duhovnicesc şi îţi împrospătează puterile de lucru.

Aşa era Epafra şi ceilalţi tovarăşi de lucru ai marelui apostol Pavel. Erau susţinătorii braţelor sale în lupta şi în lucrul Domnului, cum odinioară, Aaron şi Hur, sprijineau mâinile lui Moise, care erau ridicate spre Dumnezeu, pentru ca Israel să biruiască pe Amalec. (Exod 17:8-16)

Epafra, de bunăvoie, a primit să locuiască în temniţă lângă sf. ap. Pavel ca să-l îngrijească. Aceasta este adevărata lepădare de sine, aceasta este predarea adevărată în Braţul Domnului Isus Cristos. Aceasta este adevărata viaţă creştină.

Epafra era un tovarăş de temniţă a sf. ap. Pavel, dar un tovarăş în Isus Cristos. Fericită tovărăşie! Este singura adevărată şi folositoare oamenilor. Celelalte tovărăşii: în păcat, în fapte de ruşine şi în lucruri lumeşti, nenorocesc sufletul. Chiar şi pentru o lucrare pământească, tot în Cristos trebuie să se facă întovărăşirea, dacă cei ce se întovărăşesc vor să aibă un rezultat mai bun.

Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune” spune Cartea Sfântă (1 Cor. 15:33). Numai în Cristos sunt tovărăşii bune. Epafra, acest tovarăş de temniţă a sf. ap. Pavel, era din Colose şi a primit de bunăvoie să-l însoţească pe marele apostol în călătoria lui pentru vestirea Evangheliei şi nu s-a dat înapoi nici când a fost nevoie de temniţă, ci tot de bunăvoie a primit să stea alături de părintele său duhovnicesc. Da, aceasta este adevărata tovărăşie şi frăţie în Isus Cristos. Ceea ce întăreşte şi desăvârşeşte frăţia şi tovărăşia în Cristos, este dragostea. Când dragostea lucrează, reuşita în lucrare este sigură.

Epafra, de acolo din temniţa Romei, trimite sănătate fraţilor săi iubiţi din Colose, şi în chip deosebit lui Filimon. Nu i-a uitat nici o clipă, cu toate că departe cu trupul de ei. El trimitea sănătate, pentru că avea de unde trimite (este vorba de sănătate duhovnicească). Sănătatea care vine din Cristos se poate trimite, sănătatea trupească nu se poate trimite. Boala se poate transmite, pe când sănătatea nu!

Un cuvânt bun, un îndemn izvorât din dragoste, o pildă duhovnicească de viaţă sfântă, iată mijloacele de a da cuiva sănătate duhovnicească. Epafra putea să trimită această sănătate, pentru că o avea din belşug.

Dragul meu, tu poţi trimite sănătate altor suflete? Dacă eşti vindecat de Domnul Isus şi dacă rămâi în El, izvorul vieţii şi sănătăţii, vei putea da oricui şi viaţă şi sănătate, pentru că toţi credincioşii Săi sunt împărţitorii harului Său cel nespus de felurit.

Binecuvântat să-I fie Numele, acum şi în vecii vecilor. Amin!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: