Filimon v 24

„Tot aşa şi Marcu, Aristah, Dima, Luca, tovarăşii mei de lucru”

Aceşti credincioşi ai Domnului Isus Cristos, ca şi Epafra, erau lângă sf. ap. Pavel, când el se afla în temniţă. Unii veneau şi plecau după cum era nevoie: veneau cu veşti şi cu daruri de la fraţi, pentru întemniţatul lui Cristos, şi plecau de la el cu scrisori şi îndemnuri pentru toate adunările creştine de pretutindeni. Dintre cei care rămâneau permanent lângă marele Pavel, erau Luca, Aristah şi Epafra – mai ales Luca, pentru că făcea însemnările necesare pentru cărţile sale: Evanghelia şi Faptele apostolilor (2 Timotei 4:11).

Şi venirile şi plecările noastre să fie spre slava lui Dumnezeu şi spre propăşirea lucrării Evangheliei pe pământ. Toţi tovarăşii de lucru ai sf. ap. Pavel aveau acelaşi fel de viaţă şi făceau aceeaşi lucrare. Ei călcau cu credincioşie pe urmele marelui lor învăţător şi căutatu să îl ajute în toate nevoile lui. Ca şi Epafra, cei amintiţi, în versetul de mai sus, trimiteau sănătate lui Filimon. Marcu, Aristah, Dima şi Luca, erau în Roma, în apropierea lui Pavel, pe care îl cărcetau în temniţa unde se afla. Probabil că ei nu erau închişi, dar îl puteau vizita mereu.

Unul din cei mântuiţi, Dima, nu a rămas statornic până la capăt şi l-a părăsit. Scriitorul bisericesc Ecumenie, spune că Dima s-a întors la păgânism, făcându-se preot al idolilor. Probabil că păgânii i-au creat multe avataje pentru o viaţă mai bună şi astfel s-a lăsat ademenit de ei. Aceasta l-a făcut pe sf. ap. Pavel să-i scrie lui Timotei: „Dima, din dragoste pentru lumea de acum, m-a părăsit” (2 Tim. 4:10). Totuşi nu se ştie precis pentru ce nu a rămas Dima lângă sf. ap. Pavel. Poate s-a fi căsătorit.

Marcu, Aristah şi Luca au rămas statornici în credinţă şi în lucrare până la capăt, bucurându-i inima marelui apostol. Mai ales Luca a rămas lângă Pavel în împrejurările cele mai grele (2 Tim. 4:11). Frumoasă este statornicia în credinţă şi în dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de fraţi. Numai cei statornici pot gusta cu adevărat binecuvântările lui Dumnezeu şi numai ei se pot bucura cu adevărat de viaţă şi de părtăşie cu Domnul Isus. Numele lor este scris în Cartea Vieţii Mielului şi nimeni nu-l mai poate şterge. Statornicia este aducătoare de cununi veşnice pe capul celui credincios. Slavă veşnică Dumnezeului nostru şi Domnului Isus Cristos, în care nu este schimbare, nici umbră de mutare. Cine şi-a încredinţat cu adevărat viaţa în mâna Lui, trăieşte harul statorniciei până la capăt.

Anunțuri

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: