Capitolul 1:2

„Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări.”

Iată o limbă neînţeleasă în împărăţia lumii. Cum? Să ai o mare bucurie când treci prin încercări? Asta este prea de tot! Şi totuşi, pentru fiii Împărăţiei lui Dumnezeu, adică pentru toţi creştinii adevăraţi, este un adevăr de viaţă.

Ca să poţi privi lucrurile altfel decât le vede omul de rând, şi lumea în general, trebuie să ai alţi ochi, să fii alt om, să te stăpânească o altă lege. Trebuie să fii născut din nou, din sămânţa lui Dumnezeu. Omul născut din nou vede altfel, altfel aude, altfel simte, altfel gândeşte, pentru că noua naştere l-a făcut după chipul şi natura lui Dumnezeu.

Suferinţele sau încercările, în veacul de acum, fac parte din viaţa răscumpăratului Domnului Isus, aşa cum căldura face parte din soare. Ele (suferinţele) sunt drumul crucii, care duce la slava şi fericirea veşnică. Cum să nu te bucuri dacă ai aflat drumul spre fericirea şi slava veşnică? Cum să nu te bucuri când ai dat peste o comoară aşa de mare?

Se spune despre soţii Curie că atunci când au ajuns după ani de cercetări şi încercări, să descopere radiul, de bucurie n-au dormit toată noaptea. Deşi erau obosiţi şi slăbiţi de atâta stăruinţă, nu le-a mai venit somnul.

Fără încercări nu se poate ajunge la nimic bun, frumos şi adevărat în viaţă. Fără cruce nu se poate ajunge la slavă. Fără luptă nu-i cunună.

Câteva din gândurile unor scriitori creştini de demult (sfinţii părinţi), ne vor ajuta să înţelegem mai bine adevărul despre rostul încercărilor în viaţa creştină.

Sf. Grigorie Teologul: „Virtutea este întotdeauna înconjurată de nevoi, aşa cum trandafirul este înconjurat de ţepi.”

Clement Alexandrinul: „Cu adevărat noi trebuie să ne spălăm trupul… dar mai curând trebuie să ne spălăm sufletul. Suferinţa este o curăţie pentru suflet, dar câteodată şi trupul se vindecă prin ea, căci este legată în chip firesc de el.”

Ilie Ecdicul: „Pe lângă suferinţa de bunăvoi, trebuie primită şi cea fără de voie, din pagube şi boli.”

Sf. Ioan Gură de Aur: „Dacă ai păcate, ele se vor arde şi se vor distruge uşor prin suferinţe. Dacă ai virtuţi, prin suferinţe se vor face mai luminoase şi mai strălucitoare.”

Sf. Efrem Sirul: „De se va întâmpla o bucurie, se presupune că întristarea nu-i departe de noi; iar dacă a sosit necazul, să aşteptăm bucuria.”

„Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări.”

Nu oricine înţelege pricina ispitei. De obicei noi vedem străduinţele Satanei, care vrea să ne piardă. Negreşit acesta este gândul lui; însă gândul lui Dumnezeu este cu totul altul.

Domnul Isus n-a fost numai ispitit de Satana, ci a fost dus de Duhul în ispită (n.ed. Domnul a fost dus de Duhul Sfânt în pustie ca să fie ispitit, Duhul nu ispiteşte pe nimeni. Dumnezeu trimite încercări omului, dar numai diavolul ispiteşte). Fără să fie ispitit, El nu putea să ajungă Mântuitorul nostru.

Un mistic german, Tauler, zicea: „Fiecare om are un înger păzitor, dar şi drac. Şi dracul îl poate ajuta la mântuire. Toate luptele şi ispitele de la dracul îl întăresc.”

Ni se pare ciudat când auzim ca să ne bucurăm de ispite. Ne doare când prietenii noştri trec prin grele încercări sau când noi înşine suntem ispitiţi. Din Sfânta Scriptură învăţăm însă să ne bucurăm în astfel de împrejurări. De ce? Pentru că încercarea este un prilej de întărire în răbdare, un mijloc de cercetare a întregii noastre fiinţe pământeşti, care adesea ne împiedică în viaţa cea nouă din Domnul Isus. Sunt binecuvântări pe care nu le putem câştiga pe altă cale decât pe calea încercărilor. De aceea trebuie să privim ca o mare bucurie când trecem prin încercări. Ele sunt calea spre noi binecuvântări din partea lui Dumnezeu.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: