Iacov 1:17 p 1

„Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care u este nici schimbare, nici umbră de mutare.”

Tot ce ne vine d ela Dumnezeu este bun şi desăvârşit, chiar dacă la prima vedere nu ni se pare aşa.

Tatăl luminilor …

În lumină nu este schimbare. Lumina face mereu aceeaşi slujbă: biruieşte întunericul şi încălzeşte. Orice dar bun se coboară numai din cer, dintr-o stare de cer. Amestecul cu păcatul, cu firea pământească, nu poate rodi ceva bun. Tot ce dă pământul, toată umblarea după cele de jos (firea pământească din noi), aduce numai rod rău şi purtător de moarte. Când ne coborâm din locurile cereşti, aducem numai roduri rele. Dumnezeu-Tatăl, Creatorul, Răscumpărătorul şi Tatăl nostru, ne este prezentat în mai multe feluri în Biblie:

Tatăl Domnului Isus Cristos: Pentru ca toţi împreună, cu o inimă şi o gură, să slăviţi pe Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos.” (Romani 15:6).

Tatăl nostru care este în ceruri: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-Se Numele Tău” (Matei 6:9).

Tatăl slavei: „Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Cristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui.” (Efeseni 1:17).

Tatăl îndurărilor: „Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mângăieri” (2 Corinteni 1:3).

Tatăl luminilor:Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare” (Iacov 1:17).

Tatăl duhurilor: „şi apoi, dacă părinţii noştri trupeşti ne-au pedepsit, şi tot le-am dat cinstea cuvenită, nu trebuie oare cu atât mai mult să ne supunem Tatălui duhurilor şi să trăim” (Evrei 12:9).

Tatăl credincioşilor: „Eu vă voi fi Tată, şi voi îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul Cel Atotputernic.” (2 Corinteni 6:18).

Un neevreu a întrebat odată pe un rabi (învăţător evreu): „Voi aveţi sărbătorile voastre, iar noi pe ale noastre. Care este totuşi ziua în care ne bucurăm cu toţii laolaltă, fără deosebir?” „Aceasta este ziua ploii, ziua în care coboară belşug ceresc pentru toţi oamenii”, răspunde învăţătorul.

Ceea ce vine de sus d ela Dumnezeu poartă viaţă, păstrează viaţa şi fericeşte viaţa. Din cer nu coboară nici moarte, nici întuneric. Zice marele poet german Goethe: „Orice productivitate de felul cel mai înalt, orice proiect însemnat, orice invenţie, orice idee mare, care aduce roade şi are urmări binefăcătoare, nu stă în puterea nimănui şi este mai presus de orice putere de pe pământ. În astfel de cazuri, omul trebuie privit adeseori c ao unealtă a unei cârmuiri mai înalte a lumii, ca un vas găsit vrednic pentru primirea unei călăuziri dumnezeieşti.”

Edmund Spenser (poet englez), scria limpede: „Noi nu avem putere decât pentru rău: orice bine este de la Dumnezeu în faptă sau în voinţă.”

Aceasta se potriveşte cu ceea ce spuen sf. ap. Pavel: „Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul, pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac” (Romani 7:19).

Sf. Teodor spunea: „Nimeni să nu-şi închipuie că poate răbda ostenelile şi poate dobândi virtutea cu puterea sa. Căci pricinuitorul celor bune este Dumnezeu.” Am dat aceste citate, pentru a arăta că orice minte sănătoasă, care cugetă adânc, ajunge la marele adăvr că nimic bun nu vine de jos, de pe pământul păcatului, ci de sus, de la Dumnezeul sfinţeniei şi al luminii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: