Iacov 1:18 p1

El, de bunăvoia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pârgă a făpturilor Lui.

Trei probleme principale se desprind din acest verset:

  1. Naşterea din nou prin Cuvântul adevărului.
  2. Cuvântul adevărului
  3. Starea înaltă a Bisericii Domnului Isus Cristos în Împărăţia lui Dumnezeu („Să fim un fel de pârgă a făpturilor Lui”)

Naşterea din nou

Începutul vieţii creştine, adică a vieţii celei noi de răscumpărat al Domnului Isus, pentru orice om, este naşterea din nou. Fără naşterea din nou, din Dumnezeu, nu poate fi viaţă nouă, duhovnicească, nu poate fi adevărată viaţă creştină, nu poate fi mântuire din blestemul păcatului şi al morţii, nu se poate pătrunde în tainele adevărului dumnezeuiesc, nu se poate ajunge la adevărata pace şi bucurie din Dumnezeu, nu poate fi nădejdea vieţii veşnice fericite.

Naşterea din nou este uşa de intrare în Împărăţia lui Dumnezeu. Naşterea din nou sau învierea din moartea păcatului (Efeseni 2:1-6), este acelaşi lucru. Omul, înainte de întâlnirea personală cu Domnul Isus Cristos, este mort în păcat, chiar dacă s-a născut într-o casă de creştini şi a primit o educaţie creştniă. Nimeni nu se naşte creştin şi nu devine creştin prin educaţie, ci prin naşterea din nou, după cum pomul bun nu poate da naştere unui alt pot bum, şi nici îngrijirea deosebită nu-l face bun, ci numai altoirea. Un cadavru duhovnicesc (mort în păcat) nu poate da naştere la viaţă. Învierea din moartea păcatului, sau naşterea din nou se petrece în om în clipa când el se recunoaşte păcătos, se îndreaptă cu credinţă şi pocăinţă spre Domnul Isus Cristos şi primeşte jertfa pe care El a adus-o la crucea Golgotei, pentru răscumpărarea neamului omenesc păcătos. Această jertfă trebuie să o primească personal, prin credinţă, aşa cum odinioară în poporul Israel, oricine era muşcat de şerpii veninoşi trebuia să privească personal la şarpele de aramă, ridicat de Moise şi aşa era vindecat. (vezi Ioan 3:14-15 şi Num. 21:8-9).

Naşterea din nou este o lucrare tainică, pe care o face în întregime Dumnezeu în inima omului, care a auzit Cuvântul adevărului Său şi a primit, prin credinţă, pe Fiul Său, Isus Cristos, dat de El ca preţ de răscumpărare a păcătosului din păcat. Dumnezeu naşte pe om din nou , nu altcineva: „Nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” (Ioan 1:12-13). Adică cineva poate să aibă o viaţă deosebită faţă de cea pe care o are lumea, prin naşterea trupească, bun din fire sau prin educaţie părintească („sânge”), sau prin voinţă proprie, ca să fie moral („voia firii lor”) sau pentru că cineva l-a învăţat  să fie altfel decât ceilalţi oameni („voia vreunui om”) şi totuşi să nu fie născut din Dumnezeu.

Numai o anumită schimbare faţă de felul lumii, nu înseamnă naştere din nou, ci întoarcerea la Dumnezeu, prin credinţă şi pocăinţă, primind personal pe Domnul Isus ca Mântuitor. Aceasta este naşterea din Dumnezeu

El, de bunăvoia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului…”

Cum s-a spus mai sus: nimeni nu se naşte creştin.

Învăţătorul creştin, Tertulian, (sec. III) spunea: „Creştini nu se nasc din părinţi (din părinţi pământeşti), ci se fac.” (se nasc din nou din Dumnezeu.) tot Tertulian zicea: „Noi suntem nişte peşti mici, care urmăm pe peştele nostru Isus Cristos, pentru că ne naştem în apă (apa adevărului şi a vieţii) şi nu putem fi mântuiţi, decât rămânând în apă.”

Repetăm: în momentul în care ne recunoaştem păcatele şi ne apropiem de cu credinţăde Domnul Isus Cristos, primim naşterea din nou. Devenim copii ai lui Dumnezeu prin împărtăşirea firii dumnezeieşti în inima noastră. Primim viaţă din viaţa lui Dumnezeu. Mântuitorul Cristos, prin Duhul Sfânt, Îşi stabileşte locuinţa în inimile noastre. Suntem astfel uniţi cu Dumnezeu pentru veşnicie, adică vom trăi tot atât cât va trăi şi Dumnezeu şi vom avea felul lui de a fi în toate privinţele. Întreaga noastră mentalitate se schimbă. Dumnezeu devine centrul întregii noastre gândiri. Eul nostru vechi este detronat de la locul lui.

Noua noastră fire iubeşte pe Dumnezeu, pe toţi copiii Lui, din orice neam şi orice limbă, şi toate lucrările Lui.

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: