Iacov 1:19

„Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire zăbavnic la mânie.”

Numai cine ştie bine drumul, ajunge la ţintă. Numia cine ştie bine adevăru, este luminat, nu se clatină în lucrarea pe care o face şi nu se teme de oaemni. Numia cine ştie bine, nu inversează valorile, nu amestecă lucrurile, şi nu numeşte binele rău şi răul bine.

Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi!

Aşa scrie Iacov, robul lui Dumnezeu, credincioşilor de atunci şi celor de astăzi. Sunt unele lucruri pe care le ştim bine, iar altele sunt în drumul de a le şti. Numai cine învaţă bine, ajunge să ştie bine, iar cine ştie bine trebuie să trăiască bine. La judecata lui Dumnezeu, omul va da socoteală numai de lucrurile pe care le-a ştiut bine şi nu le-a împlinit.

Credinţa adevărată te duce la ştiinţă, pentru că ea are lumină. Necredinţa şi păcatul de orice fel întunecă sufletul şi mintea omului: „ A căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia…” – spune sf. ap. Pavel. (2 Cor. 4:4).

„Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire zăbavnic la mânie.”

Omul este om numia când stă în legătură cu Dumnezeu, prin credinţă. Altfel cade în rândul celorlalte vieţuitoare fără raţiune, care nu se pot ridica mai sus decât cele ale cărnii. (În greceşte, pentru cuvântul om este antropos şi înseamnă privitor în sus sau cel care are faţa îndreptată în sus).

„Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire zăbavnic la mânie.”

Numai când rămânem în starea de om (antropos=privitor în sus) putem asculta de adevăr, suntem izbăviţi de vorbărie şi nu cădem în robia mâniei sau a altor porniri păcătoase.

Orice om…

„Mai bine o zi om, decât o  mie de ani umbra lui” – spune un proverb chinez.

Grabnic la ascultare…

Ascultarea în credinţă, păstrează peom starea lui de om, adică după chipul lui Dumnezeu (Genesa 1:25), îl păstrează în fericirea raiului şi în binecuvântările lui Dumnezeu (Genesa 3:17). Ascultarea în credinţă duce pe om la dragoste şi în dragoste este cu putinţă adevărata slujbă pentru Dumnezeu (Ioan 21:15). Ascultarea în credinţă aduce în om înţelepciunea de sus, aduce lumina adevărului veşnci şi aduce în inima lui putere şi curaj în luptele lui Dumnezeu. O ascultare cu întârziere nu are valoare. Degeaba venim la gară după ce a plecat trenul. Aceasta-i bucuria lui Dumnezeu: să ne vadă grabnici la ascultare de Cuvântul Lui, înceţi la vorbire (să nu răstălmăcim Cuvântul şi să-L acoperim cu vorbele şi părerile noastre). Omul ascultător de Dumnezeu nu răspunde înainte de a asculta pe cel care-i vorbeşte, căci cine răspunde fără să asculte, îşi dă pe faţă prostia.

încet la vorbire.

Dumnezeu a dat omului doi ochi, două urechi, şi o singură gură: ca să vadă mai mult, să asculte mai mult şi să vorbească mai puţin. Omul adevărat face lucrurl acesta. Fratele meu, înainte de a vorbi, cercetează-ţi sincer şi adânc duhul tău şi pune-l în stare de odihnă. Dacă ai simpaţii ori antipatii, dacă eşti mândru, batjocoritor, brutal, invidios, viclean, răuvoitor, dispreţuitor, certăreţ, în căutare de câştig, onoruri, glorie, popularitate, cinste, dacă eşti părtinitor, răzvrătit faţă de interesele altuia, în căutarea folosului propriu sau a celor care te susţin, înclinat spre vorbire, intolerant, nepăsător şi firesc, dacă ai toate acestea, sau unele din ele, sau chiar numai una singură, atunci taci. Înfrânează-ţi duhul prin metoda contrariilor, adică: voi începe să vorbesc când simt chemarea lui Dumnezeu, când sunt binevoitor, statornic, supus lui Dumnezeu, respectuos, când am teamă de păcat, când sunt blând şi smerit, liniştit, dornic de a satisface nevoile altora, fără interes propriu, când iubesc nepărtinitor şi fierbinte.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: